WESTERWELLE: Politici nesmú svojimi prejavmi doviesť Európu k rozpadu

06.08.2012 Celý región

Berlín 6. augusta (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle dnes vyzval európskych politikov, aby zmiernili tón vo svojich prejavoch týkajúcich sa dlhovej krízy eurozóny. Reagoval tak na provokujúce vyhlásenia, ktoré sa v týchto dňoch objavili v nemeckej tlači.

Westerwelle síce nešpecifikoval, komu jeho slová patria, no jeho vyhlásenie prišlo potom, ako taliansky premiér Mario Monti pre týždenník Der Spiegel povedal, že jeho krajina potrebuje od Nemecka morálnu podporu, nie peniaze a varoval, že napätie, ktoré panuje v eurozóne, signalizuje psychologický rozklad Európy. Okrem toho Nemcov znervóznil aj vyhlásením, že vlády by mali mať viac manévrovacieho priestoru a nemali by byť tak závislé od rozhodovania parlamentov, čo Nemci pochopili ako útok na Bundestag, ktorý v posledných rokoch získal vďaka rozhodnutiu súdu väčšie slovo pri rozhodovaní o menovej politike.

Podľa viacerých pozorovateľov však Westerwelleho slová smerovali skôr na ministra financií Bavorska Markusa Södera, ktorý pre nedeľník Bild am Sonntag povedal, že Nemecko by malo presvedčiť Grékov odísť z eurozóny do konca roku, inak môže byť neskoro.

"Tón v týchto diskusiách je extrémne nebezpečný," povedal Westerwelle s tým, že je dôležité, aby politici svojimi prejavmi nedoviedli Európu k rozpadu. "Nesmieme dovoliť, aby naše kroky smerovali iba k získavaniu politických bodov na domácej scéne, a to sa týka aj Nemecka," vyhlásil Westerwelle. "Situácia v Európe je na to príliš vážna a v stávke je príliš veľa," dodal.

Ako Söder pre Bild am Sonntag povedal, "ak niekto visí na vašom lane a ťahá vás do priepasti, musíte ho odrezať. My sme dnes v takejto situácii. Ak takéto lano, na ktorom dnes visí Grécko, neodrežeme dostatočne skoro, Nemecko sa môže dostať do vážnej situácie," povedal Söder pre Bild am Sonntag.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
 

Vyberte región